Ingrijpende veranderingen

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies, in welke vorm dan ook. Dat kan zijn het verlies van een dierbare, je werk, een relatie of je gezondheid. Ook een ingrijpende verandering kan gepaard gaan met gevoelens van verlies. In veel gevallen hoort daar ook rouw bij. 

 

 

 

 

Verder met verlies en rouw

Rouw is de reactie op een betekenisvol verlies of afscheid. Dat je soms heftig reageert op rouw is dus ‘normaal’, maar het leren leven met deze gevoelens is moeilijk en kost tijd. Soms ontdek of herken je pas jaren later dat er sprake is van gevoelens van rouw.

Mijn ervaring is dat het bewust stilstaan en ruimte geven aan je verlieservaring uiteindelijk winst oplevert, ook in tijd. Ik ben gecertificeerd rouwbegeleider en ondersteun je in je verlies- of rouwproces. Mijn stijl is integer, vanuit het hart, waar het kan met humor, nuchter, maar altijd openstaand voor de ander en zijn of haar gevoelens.

Verlies binnen gezin/ familie of omgeving

Het verliezen van een dierbare is een uiterst ingrijpende ervaring. Het is moeilijk om hiermee om te leren gaan. Vaak heb je al veel ondersteuning aan je omgeving, maar soms is dat niet voldoende. In dat geval kan ik je helpen om −vanuit je eigen kracht− weer verder te gaan ‘in het land van rouw’ * en daarmee in je leven. Samen kijken we of en hoe jij jouw verlies kunt ‘verweven’ in jouw leven.

(*deze term is van Riet Fiddelaers-Jaspers uit ‘Herbergen van verlies’.)

Engelien heeft in mei 2018 meegewerkt aan een artikel over over het verschil in rouwen tussen mannen en vrouwen. Bekijk hier het artikel:

Verlies van gezondheid

Ziek worden of ziek zijn kan veel invloed hebben op je manier van leven. Het betekent afscheid nemen van je gezondheid, bepaalde hobby’s, zelfstandigheid of werk. Het kost tijd en soms veel verdriet om dit te accepteren. Ik ondersteun je om hiermee om te leren gaan.

Rouwbegeleiding vanuit het werk

"Werkgevers en leidinggevenden gaan vaak niet goed om met rouwende werknemers. Daardoor is het ziekteverzuim onder mensen die een naaste hebben verloren hoger dan noodzakelijk, zeggen rouwdeskundigen." Deze tekst verscheen onlangs op de site van de NPO. 

Jaarlijks overlijden in Nederland 150.000 mensen. Er is een aannemelijke kans dat iemand er tijdens zijn werkende leven mee te maken krijgt, en de werkgever dus ook. Iedereen gaat er anders mee om, maar uit ervaring weet ik dat het rouwverlof vaak langer zou moeten zijn dan de één tot drie dagen die er voor staan.

Mijn diensten op het gebied van rouwbegeleiding kunnen zowel voor een werknemer als een werkgever worden ingezet.

Lees het hele artikel hier

Verlies van werk

Je baan verliezen, soms na een jarenlang dienstverband, kan ingrijpend zijn om mee te maken. Het betekent niet alleen verlies van werk, maar ook van structuur, collega’s en een netwerk. Los van de vragen op loopbaangebied zijn er gevoelens van verlies. Door mijn jarenlange ervaring in loopbaanbegeleiding (her)ken ik deze gevoelens en kan ik je ondersteunen in het opnieuw vinden van je kracht om verder te kunnen.

Professionele en adequate ondersteuning bij verlies en rouw kan voorkomen dat je ziek wordt of langere tijd ‘uit de roulatie bent’. Uiteraard jijzelf, maar ook je werkgever, kan hier veel baat bij hebben. Ben je als werkgever geïnteresseerd in mijn diensten?

Neem contact op, dan bekijken we de mogelijkheden.

Meer weten? Neem contact op

Inspiratie

 

Het gedicht van mijn oudste dochter, heeft ze speciaal gemaakt voor het thema verlies en rouw. Naast wat ze kan, is ze ook in wie ze is, net als haar jongere zus, een inspiratiebron voor mij. 

De foto van Bas Jongerius symboliseert voor mij het verlies wat een ieder van ons heeft mee te dragen. Maar ook het licht, waar de wadloper naar toe gaat. Het Wad is zelf ook een mooie metafoor, het verandert voortdurend, is in beweging.

Het gedicht" kracht/kreft" van Suzan Bosch verwoordt heel mooi van waar uit ik werk. Ik vind het heel bijzonder welke (veer)kracht mensen hebben om met verlies en rouw om te gaan.

http://www.basjongerius.nl

http://www.suzanbosch.com