Ingrijpende veranderingen

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies, in welke vorm dan ook. Dat kan zijn het verlies van een dierbare, je werk, een relatie, je gezondheid of een veranderd toekomstperspectief. Ook een ingrijpende verandering kan gepaard gaan met gevoelens van rouw.

 

 

 

Verder met verlies en rouw

Rouw is de reactie op een betekenisvol verlies of afscheid. Dat je soms heftig reageert op rouw is dus ‘normaal’, maar het leren leven met deze gevoelens is moeilijk en kost tijd. Soms ontdek of herken je pas jaren later dat er sprake is van gevoelens van rouw.

Mijn ervaring is dat het bewust stilstaan en ruimte geven aan je verlieservaring en jouw rouwverwerking uiteindelijk winst oplevert, ook in tijd. Ik ben gecertificeerd rouwbegeleider en ondersteun je in je verlies- of rouwproces.Ik maak gebruik van counsellende gespreksvoering, lichaamsbewustzijn en diverse werkvormen en methodieken, die ondersteunend kunnen zijn. Mijn stijl is integer, vanuit het hart, waar het kan met humor, nuchter, maar altijd open voor de ander en zijn of haar gevoelens.

Verlies binnen gezin/ familie of omgeving

Het verliezen van een dierbare is een uiterst ingrijpende ervaring. Ook verlieservaringen als een scheiding, miskraam, ongewilde kinderloosheid, verbroken (familie) relaties of het verlies van een geliefd huisdier kunnen grote impact hebben op jou en je leven. Het is moeilijk om hiermee om te leren gaan. Vaak heb je steun aan je omgeving, maar soms is dat niet voldoende. In dat geval kan ik je helpen om −vanuit je eigen kracht− weer verder te gaan ‘in het land van rouw’ * en daarmee in je leven. Of jouw ervaring nu recent is of langer geleden, samen kijken we wat er nodig is in jouw proces van rouwverwerking en hoe jij jouw verlies of verliezen kunt ‘verweven’ * in jouw leven. 

(*deze term is van Riet Fiddelaers-Jaspers uit ‘Herbergen van verlies’.)

In december 2021 is Engelien geinterviewd door Froukje Sijtsma van Omrop Fryslan in het kader van haar column "In lege stoel oan de feesttafel". Naar aanleiding daarvan is ze in de uitzending van Johan Terpstra gevraagd om hier ook iets in de live uitzending over te vertellen. Bekijk hier de column. 

Engelien heeft in mei 2018 meegewerkt aan een artikel over over het verschil in rouwen tussen mannen en vrouwen. Je kunt het artikel hieronde lezen als PDF bestand.

Verlies van gezondheid

Ernstig ziek worden of ziek zijn kan veel invloed hebben op je manier van leven. Ook wanneer dit in jouw familie gebeurt. Het betekent afscheid nemen van jouw gezondheid of die van je dierbare. Bepaalde hobby’s zijn niet meer mogelijk en jij of je dierbare verliest zelfstandigheid, werk of studie. Je toekomstperspectief verandert. Het kost tijd en soms veel verdriet om dit te accepteren en hier een weg in te vinden. Ik ondersteun je om hiermee om te leren gaan. 

Rouwbegeleiding vanuit het werk

"Werkgevers en leidinggevenden gaan vaak niet goed om met rouwende werknemers. Daardoor is het ziekteverzuim onder mensen die een naaste hebben verloren hoger dan noodzakelijk, zeggen rouwdeskundigen." Deze tekst verscheen in 2019 op de site van de NPO. 

Jaarlijks overlijden in Nederland 150.000 mensen. Er is een aannemelijke kans dat iemand er tijdens zijn werkende leven mee te maken krijgt, en de werkgever dus ook. Iedereen gaat anders om met rouwverwerking maar het rouwverlof is vaak langer noodzakelijk dan de één tot drie dagen die er voor staan. Maatwerk is cruciaal, maar hoe geef je dat vorm? En hoe ga je het gesprek hierover aan?

Mijn diensten op het gebied van rouwbegeleiding kunnen zowel voor een werknemer als een werkgever worden ingezet. klik hier voor meer informatie

Lees het hele artikel hier

Verlies van werk

Je baan verliezen, soms na een jarenlang dienstverband, kan zeer ingrijpend zijn om mee te maken. Het betekent niet alleen verlies van werk, maar ook van betekenis, structuur, collega’s en een netwerk. Los van de vragen op loopbaangebied zijn er gevoelens van verlies. Door mijn ervaring in zowel loopbaancoaching als rouwbegeleiding kan ik je ondersteunen in jouw rouwverwerking en in het opnieuw vinden van je kracht om weer verder te kunnen.

Ben je als werkgever geïnteresseerd in wat ik voor jouw medewerker kan betekenen?

Neem dan contact op, samen bekijken we de mogelijkheden.

Meer weten? Neem contact op

Inspiratie

 

Het gedicht van mijn oudste dochter, heeft ze speciaal gemaakt voor het thema verlies en rouw. Naast wat ze kan, is ze ook in wie ze is, net als haar jongere zus, een inspiratiebron voor mij. 

De foto van Bas Jongerius symboliseert voor mij het verlies wat een ieder van ons heeft mee te dragen. Maar ook het licht, waar de wadloper naar toe gaat. Het Wad is zelf ook een mooie metafoor, het verandert voortdurend, is in beweging.

Het gedicht" kracht/kreft" van Suzan Bosch verwoordt heel mooi van waar uit ik werk. Ik vind het heel bijzonder welke (veer)kracht mensen hebben om met verlies en rouw om te gaan.

http://www.basjongerius.nl

http://www.suzanbosch.com